Vingote



Aangespoord door dochter Lise, starten vader en dochter in 2016 met de opleiding wijnbouwer en wijnmaker te Leuven. De grote ‘goesting’-microbe voor het wijn maken groeide gestaag. Om de kneepjes van het vak onder de knie te krijgen werd een eerste experiment opgezet en lieten ze Italiaanse Montepulciano druiven overkomen. Van de gekneusde druiven en het sap werd een eerste lekkere krachtige rode wijn gemaakt. Aangenaam verrast door het resultaat, besloten ze dit enkele keren te herhalen! Er volgde nog wat kleinschalige proefjes met o.a. Trebbiano, Chardonnay en nogmaals Montepulciano. Een en ander resulteerde in een engagement om op dat vlak wat te gaan ondernemen en het voornemen om een zaak op te richten was gelanceerd.



Wat huist er in de naam Vingote? 

‘Vin’ ligt op zichzelf wat voor de hand. Snor betekent in het Spaans bigote en aangezien je een V in het Spaans quasi uitspreekt als een B, werd de B vervangen door een V, wat ons brengt tot Vigote. De letter N werd ingelast en zo werd er meteen ook een link gelegd met Frankrijk. Een neus voor lekkere wijn gekoppeld aan nuttige ervaringen en opgebouwde kennis deed de drie koppen bij elkaar steken en in april 2022 werd Vingote bv officieel opgericht als bedrijf.


Franse Wijnen Ventoux & Luberon

Naast tal van zakenreizen is op basis van een jarenlange bewondering voor Zuiderse culturen de focus gericht geweest op Italië, Spanje en Frankrijk. Sinds een 12-tal jaren is het accent steeds meer op de Ventoux-Luberon regio komen te liggen. Als zijvallei van de Rhône sluit de wijnactiviteit er ook bij aan. Met een verblijfplaats in het oude dorpje Viens hebben we de streek aldaar goed leren kennen. Geborgen tussen ‘Mourre Nègre’ en ‘Mont Ventoux’, concurreren heel wat wijnboeren op lokale schaal en is menige prachtige wijn onvolprezen, uitnodigend tot meer erkenning. Met ons initiatief willen we hier een passende oplossing bieden. Het aanbieden van een selectie betere Ventoux- & Luberon-wijnen aan de Belgische wijnliefhebber.